Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

Švietimo centras, Panevėžio rajono neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatorius, pakvietė įvairių įstaigų darbuotojus dalyvauti „Epale“ seminare-diskusijoje „Suaugusiųjų pagrindiniai gebėjimai: ar mes raštingi?“ Seminare dalyvavo Švietimo mainų paramos fondo suaugusiųjų švietimo darbuotojų mobilumo projektų konsultantė Jurgita Melaikienė.  Dalyviai išklausė Arūno Bėkštos pranešimą „Nėra taip blogai“ ar „Galėtų būti geriau“? Pranešimo metu A.Bėkšta ( Lietuvos suaugusiųjų asociacijos valdybos narys) įtaigiai atskleidė savo ir įvairių švietimo atstovų požiūrį į PIAAC tyrimo rezultatus.

PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) – tai tarptautinis suaugusiųjų kompetencijų tyrimas. Tyrimą vykdo EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija) (angl. OECD).

A.Bėkšta pristatė, kad buvo tirtos trys sritys: raštingumas – gebėjimas suvokti rašytinius tekstus ir atitinkamai į juos reaguoti (OECD šalių vidurkis 268, Lietuvos vidurkis 267); matematinis raštingumas – gebėjimas atlikti matematinius skaičiavimus ir suprasti matematines sąvokas (OECD šalių vidurkis – 263, Lietuvos vidurkis – 267); problemų sprendimas technologijų pagalba – gebėjimas gauti, interpretuoti ir analizuoti informaciją, rastą, pertvarkytą ir perduodamą skaitmeninėje aplinkoje (OECD šalių vidurkis – 31, Lietuvos vidurkis – 18). Lektoriaus teigimu, nėra ko džiūgauti, kad pagal skaitymo ir matematinio raštingumo rezultatus esame arti statistinio vidurkio, nes detaliau įsigilinę matome, kad Lietuvoje didžioji apklaustųjų dalis pasiekė tik II raštingumo lygį. Problemų sprendimą pasinaudojant IT A.Bėkšta apibūdino kaip gebėjimą pasinaudoti technologijomis įvairiose darbo ir asmeninio gyvenimo (kompiuterizuotoje degalų kolonėlėje, prekybos centro savitarnos skyriuje) situacijose.

Lektorė Vilija Lukošiūnienė (Lietuvos suaugusiųjų asociacijos prezidentė) pristatė Europos suaugusiųjų mokymosi elektroninę platformą „Epale“, kurioje galima rasti daug metodinės medžiagos, išsakyti nuomonę (tinklaraštyje, forumuose, teminėse diskusijose), reklamuoti savo veiklą, rasti informaciją ir registruotis į Lietuvoje ir Europoje vykstančius renginius (plačiau: https://ec.europa.eu/epale/lt/home-page). Lektorė žaismingu interviu metodu vedė diskusiją apie suaugusiųjų bendruosius gebėjimus, kuriuos palygino su ledkalniu.  

Renginio dalyviai suprato, kad Panevėžio rajono suaugusiųjų bendrųjų gebėjimų ledkalnį kilstelėti aukštyn galime tik visi kartu, o kaip gebėjimai ateityje keisis, priklauso ir nuo to, kokius tikslus išsikelsime. Vidutinis tikslas – „aukščiau nebus, nes tai yra mūsų svajonių viršūnė (A.Bėkšta“), aukštas tikslas – aukšti bendrųjų gebėjimų rezultatai.

Epale seminaras 1
Epale seminaras 1
Epale seminaras 2
Epale seminaras 2
Epale seminaras 3
Epale seminaras 3

Renata  Jankevičienė, Panevėžio rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja

Grįžti atgal

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 6

Šią savaitę 71

Šį mėnesį 1102

Iš viso 149024

Renginių akimirkos