Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

Saulėtą gegužės 24-osios rytmetį Berčiūnų pagrindinės mokyklos bibliotekos duris pravėrė rašytojas Tomas Dirgėla. Jį atlydėjo Panevėžio rajono švietimo centro metodininkė Loreta Šalčiūnienė, kuri yra vykdomo  projekto ,,Neatrastas pasaulis knygose“ vadovė. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Kai mokyklos jaunesniuosius mokinius apskriejo pakili ir daugeliui nuostabą sukėlusi žinia, jog atvažiuoja rašytojas Tomas Dirgėla, visi sukruto ruoštis susitikimui. Vaikai rašytojo nuoširdžiai laukė: skaitė bibliotekoje esamas jo  knygutes ,,Apie raganą Šiokią tokią“, ,,Domas ir Tomas“, „Dingusios šluotos byla“.   Su mokytojomis aptarė siužetus, veikėjus, iliustravo skaitytus tekstus. O penktokai ir šeštokai net po laišką rašytojui parašė. Tomas Dirgėla – jaunas vaikų rašytojas, užaugęs Palangoje ir pradėjęs kurti jau pradinėse klasėse.

Kai rašytojas ėmė bendrauti su vaikais, visus nustebino bei prajuokino prisistatymu: ,,Aš nesu Haris Poteris. Aš – Tomas Dirgėla. Atvykau iš Vilniaus. Gyvenau tame Vilniuje ir nusprendžiau: kad būtų smagiau, reikia parašyti knygą...“

Viso susitikimo metu svečias linksmai bendravo su vaikais, pristatė savo knygas ir  skaitė jų ištraukas, net eilėraščių konkursą surengė. Jis dovanojo smagią nuotaiką visiems atėjusiesiems. Vaikai įdėmiai klausėsi, kai rašytojas pasakojo apie raganą Šiokią tokią, apie balandį Steponą, apie Domą ir Tomą. Rašytojas sulaukė begalės klausimų. Į visus juos kantriai atsakė. Mokiniams buvo įdomu viskas: kas padrąsino rašyti, nuo kelerių metų kuria, iš kur semiasi minčių, kaip sekdavosi mokykloje, kiek šiuo metu jam metų, kokia šeima, koks patiekalas mėgstamiausias... Rašytojas pasakojo, kad knygas rašo nuo 24-erių, o eilėraščius – nuo antros klasės. Vaikams rašyti padrąsino bičiulis – rašytojas Vytautas V. Landsbergis. Vaikystėje mėgdavo žaisti detektyvus, o dabar – krepšinį su rašytojais, žurnalistais, menininkais. Pats labiausiai mėgsta skaityti linksmas Davido Walliamso ir Roaldo Dahlo knygas vaikams. ,,Kuo daugiau skaitysite, tuo didesnė tikimybė, kad patys gerai rašysite. Mintys ateina iš vaikystės, iš perskaitytų knygų“,– sakė mokiniams svečias. Vaikai sužinojo, kad mėgstamiausias rašytojo patiekalas – makaronai ir mamos kepti blynai, o spalvos – ruda ir rožinė. 

Savo pasakojimais prikaustęs mažųjų dėmesį, svečias nestokojo geros nuotaikos iki pat susitikimo pabaigos. Rašytojas su vaikais nusifotografavo, taip pat mielai dalijo autografus ir ant knygų, ir ant mokinių rankų. Įteikę rašytojui gėlių,  savo piešinius ir laiškus, džiugia nuotaika vaikai paliko biblioteką. ,,Po renginio jaučiausi laiminga. Prisijuokėme labai daug, ypač aš. Visada prisiminsiu šį pasimatymą su rašytoju Tomu Dirgėla. Jis labai jaunas ir šiuolaikiškas, todėl man paliko didžiulį įspūdį“, – sakė šeštokė Kamilė. ,,Pamoka bibliotekoje prabėgo tikrai linksmai, o vaikams labai naudinga susitikti su rašytojais. Man labai patiko, kai rašytojas skaitė savo knygų ištraukas“, – pasidalijo įspūdžiais Silvestras. Jo klasės draugė Fausta nusipirko knygą, gavo autografą ir svajoja, kad rašytojas vėl atvažiuotų į mokyklą su naujomis knygomis.

 

Tomas Dirgela 3
Tomas Dirgela 3
Tomas Dirgela 5
Tomas Dirgela 5
Tomas Dirgela 4
Tomas Dirgela 4
Tomas Dirgela 2
Tomas Dirgela 2
Tomas Dirgela 1
Tomas Dirgela 1
 


 

Audronė Turulienė,
Berčiūnų pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, bibliotekininkė

Grįžti atgal

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 24

Šią savaitę 89

Šį mėnesį 1120

Iš viso 149042

Renginių akimirkos