Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

Panevėžio rajono švietimo centras įgyvendina projektą „Baltijos šalių kultūros jungtys – identiteto išsaugojimas“. Projekto tikslas – skatinti Aukštaitijos regiono kultūros darbuotojų atsakingumą siekiant išsaugoti Lietuvos identitetą bei stiprinti Baltijos šalių bendradarbiavimą.

Įgyvendinant projektą siekiama pagilinti kultūros darbuotojų profesines kompetencijas, supažindinti Aukštaitijos regiono kultūros politikos formuotojus su Latvijos ir Estijos pasirengimo šimtmečio Dainų šventėms patirtimi, užmegzti Baltijos šalių meno kolektyvų bendradarbiavimo ryšius, skatinti savivaldybių kultūros darbuotojus teikti pasiūlymus nacionaliniu lygiu dėl visai Lietuvai svarbių kultūros įvykių organizavimo.

Gegužės 14–16 d. Kauno, Kėdainių ir Panevėžio rajonų bei Kupiškio, Pabradės kultūros centrų, kultūros skyrių atstovai, kultūros politikos formuotojai dalyvavo tarptautinėje stažuotėje  „Baltijos šalių kultūros jungtys – identiteto išsaugojimas“. Stažuotės dalyviai lankėsi Rygos 6-oje vidurinėje mokykloje, kurios direktorius Harold Barzdinš ne tik svetingai sutiko stažuotės dalyvius, bet ir pasidalijo savo patirtimi. Vakare visi pageidaujantieji turėjo galimybę dalyvauti Rygos arenoje vykusiame folkloro grupės „Iļģi“ 35-erių metų jubiliejiniame koncerte. Koncerto dalyvius nustebino ne tik profesionali muzika, bet ir įspūdingi šokių kolektyvų pasirodymai. Pirmoje koncerto dalyje grožėjomės liaudies šokiais bei puikia choreografija, antroje dalyje sužavėjo šokio grupės „Dzirnas“ pasirodymas ir Agrio Danilevičs choreografija.

Kitą stažuotės dieną grožėjomės Karolio Treijs Ledurgoje  įkurtu parku, lankėmės muzikos mokykloje. Ypač džiugino tai, kad šiame nedideliame Latvijos miestelyje įprasminti Panevėžio rajono menininkų darbai: Ledurgą puošia Panevėžio rajono savivaldybės tarybos nario Daliaus Dirsės medžio skulptūros, mokykloje eksponuojama Ramygalos gimnazijos dailės mokytojos Laimos Kiškienės keramika.

Vėliau projekto dalyviai lankėsi itin šiuolaikiškai įrengtoje Viljandi (Estija) muzikos mokykloje. Svečius pasitiko mokyklos šeimininkai – direktorius Tonio Tamra ir dirigentas Bert Langeler. Ši mokykla tarsi įkūnija kiekvieno muzikos mokytojo, muzikos kolektyvo vadovo svajones: ypač estetiškai įrengtose patalpose dera autentika ir šiuolaikiškumas. Mažytėse klasėse yra viskas, ko reikia profesionaliai muzikos pamokai: garsą izoliuojančios plokštės, specialiai muzikos kabinetams pritaikyti šviestuvai ir radiatoriai, nesukeliantys jokių papildomų garsų, veidrodžiai ir, žinoma, šiuolaikiški muzikos instrumentai. O kokia gi mokykla, jei joje nėra mokinių? Pravėrę kiekvieno kabineto duris stebėjome mažųjų Estijos muzikantų trumpus pasirodymus, ko gero, kai kuriems iš jų tai buvo pirmas tarptautinis koncertas.

Vaikščiodami po Viljandi pilies griuvėsius, pakilę į senąjį vandens bokštą ir grožėdamiesi daugiau kaip septyniolika tūkstančių gyventojų turinčio, tačiau nepaprastoje tyloje paskendusio miesto panorama, lankydamiesi Estijos tradicinės muzikos centre stebėjomės, kaip puikiai ir patraukliai estai geba puoselėti tradicijas.

Panevėžio rajono švietimo centro atstovai ypač džiaugiasi stažuotės dalyvių refleksija: „stažuotė – puiki galimybė susipažinti su Latvijos ir Estijos kultūra, užmegzti tarptautinius meno kolektyvų bendradarbiavimo ryšius“; „projektas – tai puiki galimybė neformalioje aplinkoje pasidalinti savo patirtimi“, „diskutuojant gimė idėja parengti bendrą Kauno ir Panevėžio rajono meno kolektyvų programą“, „kartu su choreografu Agriu Danilevičs planuojame įspūdingą  „Dzirnas“ šokėjų pasirodymą Panevėžyje“. Taigi Baltijos šalių menininkai jungiasi siekdami išsaugodami savo identitetą.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

estija 1
estija 1
estija 4
estija 4
estija 3
estija 3
estija 2
estija 2

Renata Jankevičienė, Panevėžio rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja
Kęstučio Stadalnyko nuotraukos

Grįžti atgal

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 7

Šią savaitę 72

Šį mėnesį 1103

Iš viso 149025

Renginių akimirkos