Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

Knygos ir draugystė šildo

Panevėžio rajono mokyklų ir viešosios bibliotekos bibliotekininkai lankėsi Rygos nacionalinėje bibliotekoje

Panevėžio rajono švietimo centras įgyvendina Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą skaitymo skatinimo projektą „Knyga augina asmenybę“. Rajono bibliotekininkai džiaugiasi, turėdami galimybę ne tik suteikti malonių potyrių vaikams, bet ir patys praplėsti akiratį dalyvaudami projekto veiklose. Ankstų birželio 9 dienos rytą išvykome į Latvijos sotinę Rygą. Bibliotekininkai domėjosi kokios kaimyninės šalies bibliotekos, kaip kolegos sukuria sau ir kitiems palankią, gražią ir jaukią aplinką, kuo sudomina skaitytoją...

Pirmiausia apsilankėme Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, vienoje geriausių ir moderniausių tautinių mokyklų Latvijoje, veikiančioje nuo 1991 metų. Mus svetingai sutiko ir mokyklą pristatė lietuvių kilmės pedagogė, garsi Rygos lietuvių vidurinės mokyklos įkūrėja direktorė Bronislava Aldona Treija. 1991 m. pirmojoje lietuviškoje klasėje mokėsi 9 mokiniai. Veiklios pedagogės pastangomis per 24 metus minėta lietuviška klasė išaugo iki vidurinės mokyklos, kurioje mokosi apie 400 mokinių, dirba apie 40 pedagogų, 10 iš jų – lietuviai. Mokykloje veikia muziejus, yra šiuolaikiškai įrengta erdvi sporto salė, konferencijų salė, poilsio kambariai, žiemos sodas. Mokykla papuošta ne tik vaikų kūriniais bet ir spalvingais vitražais. Čia švenčiamos Lietuvos valstybinės šventės, puoselėjamos tautinės tradicijos. Lietuvių šventės vyksta lietuviškai, latvių – latviškai. Mokykloje per jos gyvavimo laiką svečiavosi ir ja žavėjosi visi nepriklausomos Lietuvos ir Latvijos prezidentai.

Po to lankėmės knygų rūmuose „Šviesos pilyje“ – antrus metus skaičiuojančioje modernioje Latvijos nacionalinėje bibliotekoje. Grožėjomės įspūdingu dvylikaaukščiu pastatu, kurio projektą sukūrė pasaulinio garso latvių kilmės architektas Gunaras Birkertas, šiuo metu gyvenantis JAV. Tai unikalus reprezentacinis statinys, pritaikytas skaitytojų ir darbuotojų patogumui. Įžengus atsiveria įspūdingos bibliotekos erdvės. Grindų plytelės sudėliotos taip, kad žiūrint iš viršaus matytųsi tautinės juostos motyvai. Žmonių dovanotomis knygomis užpildyta liaudies knygų lentyna tapo centrine „Šviesos pilies“ interjero dalimi. Ši siena eina per kelis pastato aukštus. Joje sudėtos bibliotekai padovanotos knygos su dedikacijomis, palinkėjimais, paaiškinimais, kodėl knyga dovanojančiam žmogui svarbi, ir pan. Įspūdinga tai, kad bibliotekoje - daugybė didelių ir mažesnių skaityklų su kompiuterizuotomis arba privačiomis darbo vietomis. Erdviose bibliotekos skaityklose bei salėse yra vietos ne tik skaitytojams, čia kasdien vyksta įvairūs renginiai, konferencijos, seminarai, koncertai. Maloniai nuteikia pro langus atsiveriantys senosios Rygos vaizdai, šalia tekanti Dauguva ir jos apylinkės, ypač įspūdinga panorama žvelgiant iš 12-ojo aukšto. Viskas čia kvepia ypatingu knygos pasauliu. Akivaizdu, jog žmonės domisi šiuo įspūdingu Latvijos kultūros simboliu, kuris naudingas ir reikalingas ypač jaunimui ir studentams. „Šviesos pilis“ stiprina tikėjimą, kad informacinės technologijos neišstums knygų, jos išliks per amžius.

Užvėrę nepaprastos bibliotekos duris, apsukome ratą žvalgydamiesi po spalvingąjį Rygos senamiestį. Nuo seno žinoma, kad žmogus geriau įsimena tuos dalykus, kuriuos pamato savo akimis. Už tai, kad daug sužinojome, šiltai pabendravome ir parsivežėme džiugių prisiminimų, esame dėkingi gidei, Panevėžio turizmo informacijos centro direktorei Daivai Tankūnaitei. Susidomėję klausėmės jos nuoširdaus pasakojimo visos kelionės metu ir žavėjomės Ryga.

Diena buvo turininga. Džiaugiamės nuostabia proga – puikia galimybe pasidomėti kaimynų patirtimi, pasvarstyti, ką galima būtų pakeisti savo darbe, praplėsti akiratį, pasisemti naujų kūrybinių užmojų.

Knygos ir draugyste 1   Knygos ir draugyste 2   Knygos ir draugyste 3   Knygos ir draugyste 4   Knygos ir draugyste 5   Knygos ir draugyste 6

Loreta Šalčiūnienė
Panevėžio r. švietimo centro metodininkė

Grįžti atgal

 

 

 

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 5

Šią savaitę 70

Šį mėnesį 1101

Iš viso 149023

Renginių akimirkos