Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

2015-03-23 2015-ieji – Etnografinių regionų metai

Lietuvos edukologijos universitete vyko konferencija „Etnografinių regionų identiteto pagrindai kaip ugdymo turinys nacionalinei vienybei puoselėti“.

Konferencijos tikslas – supažindinti su etnografinio regiono kultūros paveldo svarba europiniame kontekste ir galimybėmis regione ugdyti tautinį identitetą, gilinti ugdymo turinį; aptarti etnokultūrinio ugdymo aktualijas, pasidalyti patirtimi ir numatyti etninės kultūros ugdymo veiklas ir priemones, skirtas 2015-aisiais minimiems Etnografinių regionų metams ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui paminėti.

Etninės kultūros mokslininkams, švietimo padalinių specialistams, mokyklų vadovams, švietimo centrų darbuotojams, mokytojams, etninės kultūros specialistų rengėjams, kultūros centrų atstovams buvo pristatyti pagrindiniai etnografinių regionų savitumo raiškos dėmenys: tarmės, muzikinis folkloras, tautosaka, tautinis kostiumas, etninė architektūra, papročiai, tautodailė, liaudies kūryba, kulinarinis paveldas. Pranešėjai išskyrė svarbiausius regioninius požymius, buvo diskutuojama apie etninės kultūros ugdymo mokykloje problemas. Ugdymo plėtotės centro metodininkė Daiva Briedienė priminė apie 2012 m. patvirtintas etnokultūrinio ugdymo programas (http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=8741&p_k=1), etninės kultūros ilgalaikių planų pavyzdžius (http://www.upc.smm.lt/ugdymas/vidurinis/planai) ir kitus svarbius dokumentus. Deja, nors dokumentai parengti, tačiau tik nedidelė ugdymo įstaigų dalis gali pasidžiaugti ypač sėkmingu etnokultūros integravimu į ugdymo procesą. Konferencijoje dalyvavę kultūros centrų atstovai akcentavo, kad daugelis ugdymo įstaigų yra labai uždaros, bendradarbiaujant būtų galima pasiekti daug geresnių rezultatų.

Buvo pristatyta LEKUS (Lietuvos etninės kultūros ugdytojų sąjunga) ir 2014 m. prie savivaldybių įkurti LEKUS skyriai (Vilniaus, Trakų rajono, Kauno rajono, Radviliškio, Klaipėdos, Kretingos, Šilutės). Susidomėję skyrių veikla ir norintys įkurti savo skyrių daugiau informacijos gali rasti svetainėje http://alkas.lt/2014/06/27/kuriama-lietuvos-etnines-kulturos-ugdytoju-sajunga. LEKUS skyriai bendradarbiauja su Etninės kultūros ir etninę kultūrą integruojančiais į dalyką mokytojų metodiniais būreliais. Panevėžio rajono mokytojus, norinčius tapti etnokultūros metodinio būrelio nariais, kviečiame registruotis el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Idėjų etnokultūros pamokoms galite rasti:

http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_k=1&p_r=874

http://www.etno.lt

http://www.muziejuedukacija.lt

http://www.balsiumokykla.lt/etno

http://en.unesco.org

Grįžti atgal

 

 

 

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 63

Šią savaitę 439

Šį mėnesį 1966

Iš viso 149888

Renginių akimirkos