Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

2014-10-03 Susitikimas su K. Donelaičiu – tautinės tapatybės paieškos

Rugsėjo 19 d. rajono lituanistės dalyvavo šalies konferencijoje „Literatūros kanonas. Kristijonas Donelaitis“, skirtoje poeto 300-osioms gimimo metinėms paminėti.

Konferencija vyko gražiame Radviliškio rajono Burbiškio dvare. Dvaro aplinkoje labai prasmingai suskambo mūsų grožinės literatūros pradininko žodžiai – mokiniai atliko dvi originalias kompozicijas: „Vyžlaukio kronikos“ ir „Pasaka apie šūdvabalį“. Supratome, kad apie K.Donelaičio aktualumą nėra net ko ginčytis. Konferencijos dalyviai ir kalbėjo apie tai, koks įvairus dialogas šiandien galimas su poetu. Radviliškio Grinkiškio J.Poderio vidurinės mokyklos mokytojai Audra ir Klemas Indrėkai svarstė, kas yra K.Donelaitis šiandienos mokiniui, kaip jį įdomiai, dėstyti. Radviliškio Vaižganto gimnazijos mokytoja Jurgita Plukienė iš savo daugiametės darbo patirties pastebėjo, kad mokiniams „Metai“ tampa suprantami tada, kai pasirinktus poemos puslapius mokiniai perskaito ir išmoksta papasakoti. Taip pat buvo diskutuota, kiek senoji ir šiuolaikinė literatūra padeda ugdyti tautinę tapatybę, kiek – pasaulio pilietį. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė D.Vaišnienė kalbėjo apie kalbos politikos įgyvendinimo problemas. Lituanistinio ugdymo kaitą pristatė Švietimo ir mokslo ministerijos pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyresnioji specialistė Nida Poderienė.

Diskusijose svarstyta, ką mokytojui mokytis iš naujo, kaip senąją literatūrą dėstyti taip, kad ji būtų mokiniui suprantama ir aktuali, kad susitikimas su klasika būtų prasmingas. Konferencija buvo naudinga ne tik naujomis įžvalgomis apie K.Donelaitį, bet ir pamąstymais, kaip tobulinti mūsų klasikos dėstymą mokykloje, kad mokiniai suprastų savo tapatybės prasmingumą.

Lietuvių kalbos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė Irena Kairevičienė

Grįžti atgal

 

 

 

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 25

Šią savaitę 324

Šį mėnesį 1851

Iš viso 149773

Renginių akimirkos