Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

2015-07-15 Šalis, į kurią norisi sugrįžti

Panevėžio rajono švietimo centras 2014–2016 m. įgyvendina „Erasmus+“ projektą „Inovatyvaus mokymosi metodai suaugusiųjų švietime“. Projekto, kuriuo siekiama dalyvių asmeninio ir profesinio tobulėjimo IKT taikymo srityje, įgyvendinimui Europos Sąjunga suteikė paramą.

Pagrindinis projekto tikslas – tobulinti personalo, formuojančio švietimo politiką, gebėjimus, susipažinti su kitų Europos šalių suaugusiųjų švietimo patirtimi ir sukurti naujas, inovatyvias mokymo programas, taikyti efektyvius pedagoginius metodus, skatinti įvairių kartų švietimą ir mokymąsi visą gyvenimą. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu jau parengtos keturios inovatyviais mokymosi metodais pagrįstos programos, kuriose dalyvavo Panevėžio rajono suaugusieji ir patobulino IKT bei komunikavimo užsienio kalba kompetencijas.

Švietimo mainų paramos fondo administruojami projektai suteikia galimybę ne tik mokytis savo įstaigose, bet ir pažinti kitų šalių kultūras. Viena iš Panevėžio rajono Švietimo centro pasirinktų šalių – Portugalija. Liepos 6–12 d. šioje šalyje vykusiuose kvalifikacijos tobulinimo kursuose lankėsi direktorė Jurgita Vaitiekūnienė ir direktoriaus pavaduotoja Renata Jankevičienė. Pirmasis susitikimas įvyko partnerių institucijoje CREF (Centro de Recursos Educativos e Formação / Švietimo išteklių ir mokymo centras, http://www.cref.pt/index-1.html). Apsilankymas šiame centre Švietimo centro darbuotojams buvo ypač naudingas, nes partnerių vykdomos veiklos yra labai panašios (jie taip pat organizuoja kalbų mokymus, domisi inovatyviomis metodikomis). Mūsų padovanotas CD „Inovatyvių mokymosi metodų gidas“, kurį kartu su partneriais parengėme įgyvendindami „Grudtvig“ mokymosi partnerystės projektą „Suaugusiųjų švietimo gairės artėjant 2020-iesiems“, buvo puikiai įvertintas. Po pranešimo ir savo institucijos pristatymo sulaukėme Rumunijos mokytojų švietimo centro (Casa Corpului Didactic Alba, http://www.ccdab.ro) pasiūlymo bendradarbiauti. Kursų „IKT įrankiai tarpkultūriniam ir medija švietimui“ dalyvius sudomino Jose Maldonado pristatytas eBeam projektorius, kurį prijungę prie kompiuterio ir mums jau įprasto projektoriaus paprastą baltą lentą galime paversti interaktyvia. Jautėmės lyg tikroje mokykloje, nes dėstytojai organizavo egzaminą, kurio metu reikėjo sujungti visą techniką, instaliuoti programą ir atlikti kitas nurodytas užduotis. Vienas iš lektorių pristatė ir Moodle programą. Žinoma, tai nėra naujiena Lietuvoje, tačiau portugalai džiaugėsi, kad šia aplinka naudojasi emigrantai, kurie sėkmingai mokosi portugalų kalbos dalyvaudami CREF organizuojamuose mokymuose, o juos baigę lengvai gauna darbą Portugalijos įstaigose. Būtent tai privertė susimąstyti, ar mes Lietuvoje pakankamai išnaudojame Moodle ir kitas virtualias mokymosi aplinkas suaugusiųjų švietimui, o ypač kalbų mokymui. Stiprioji CREF ir mokykų, kuriose lankėmis, dėstytojų ir mokytojų sritis – diferencijuotas ir individualizuotas mokymas. Remdamiesi Lietuvos audito išvadomis žinome, kad taip dirbti tikrai nelengva. O kaip sektųsi mūsų mokytojams, jei jų mokyklose mokytųsi dvidešimt septynių tautybių mokiniai?Tačiau galime pasidžiaugti, kad Lietuvos lektoriai ir mokytojai tikrai puikiai įvaldę informacines technologijas. Viena iš kvalifikacijos tobulinimo kursų Portugalijoje lektorių – UPC metodininkė Eglė Vaivadienė. Ji dalyviams pristatė auto koliažų, kryžiažodžių, komiksų kūrimo programas, kalbėjo apie mobiliųjų įrenginių panaudojimą švietime. Lietuvos atstovės iš Alytaus, Panevėžio ir Kaišiadorių dirbdamos grupėse įrodė savo IKT gebėjimus.

Kita svarbi kursų tema – tarpkultūrinis bendradarbiavimas. Šį kartą į kursus atvyko Bulgarijos, Graikijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Makedonijos, Rumunijos atstovai. Visų šalių veiklą labai profesionaliai koordinavo portugalas CREF direktorius Vitor Costa. Jis ir kiti kursų lektoriai padėjo suprasti, kad galvodami apie kitų kultūrų žmones dažnai vadovaujamės stereotipais. Kursų dalyviai peržengė valstybių sienas ir kitą rytą jų „Facebook“ socialinis tinklas pasipildė naujais kontaktais. Yra sakoma, kad geriausiai žmogų pažinsi keliaudamas. Matyt, siekdamas kultūrinio dialogo Vitor Costa organizavo edukacines išvykas į Sintra miestą ir Roca Cape (tai toliausiai į Vakarus nutolusi Portugalijos vietovė). Keliaudami žavėjomės Atlanto bangomis, kalnais ir uolomis, tačiau daugiausiai džiaugsmo suteikė kursų organizatorių nuoširdumas ir meilė savo kultūrai bei tradicijoms. Žavėjo ne tik restoranuose skambančios fado dainos (įtrauktos į UNESCO sąrašą) bet ir ypatinga klausytojų pagarba atlikėjams. Vos pradėjus dainuoti restorane įsivyrauja mirtina tyla: niekas nevalgo, nesikalba. Muzikantai įprastai atlieka tik tris dainas, tačiau jei publika jiems patinka – apdovanoja ketvirta daina. Po pertraukos su tais pačiais muzikantais ateina kitas dainininkas. Pagrindiniai atlikėjai visada ir vyras, ir moteris, jie keičia vienas kitą koncerto metu. Pristatę fado dainas portugalai mus lepino jūros gėrybėmis, burnoje tirpstančiais vaisiais ir pagal vienuolynuose išsaugotus receptus pagamintais desertais.

Kadangi Portugalijoje lankėmės liepos 6 dieną, kai visame pasaulyje skambėjo „Tautiška giesmė“, savo ypatingas tradicijas ir pagarbą gimtajam kraštui parodėme ir mes. Lietuvos himną šešių lietuvių grupelė giedojo Atlanto pakrantėje plazdant Lietuvos vėliavai.

Pagrindinius kvalifikacijos tobulinimo kursų „IKT įrankiai tarpkultūriniam ir medija švietimui“ aspektus jau pristatėme Ramygalos ir Velžio gimnazijų atstovams, aktyviai besidomintiems inovatyviais mokymo/si metodais. Portugalijoje užmegzti ryšiai su kitų šalių atstovais peraugo į bendravimą el. laiškais. O vakarais vis dar prisimename Atlanto ošimą ir saulėtą šalį, į kurią norisi sugrįžti.

Renata Jankevičienė, Panevėžio rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja

Grįžti atgal

 

Šis pranešimas atspindi tik autoriaus požiūrį, bet ne Švietimo mainų paramos fondo, Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį. Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 30

Šią savaitę 1393

Šį mėnesį 2366

Iš viso 152819

Renginių akimirkos